Майските празници … Беше време, когато с радост ги чаках и трескавите приготовления ми носеха наслада.  Всичката суетня, пазаруването, ходенето в полето и гората за да наберем необходимите ни зелении за дроб сърмата – във всичко това имаше някакво скрито очарование. Време, одавна отминало и здраво хлопнало портата …

Днес сутринта: Мамо, от кога не си правила дроб сърма ? Вече четири години …  Хайде да направиш, моля те …

Нямам време, нито сили и желание да запаля колата и да отида до покрайнините на близките села за да бера зелении. Разчитам на бабите на пазара. За мой късмет все още в магазина се намират и агнешки комплекти. Време е да се захващам за работа ! 

Всичко необходимо вече е на кухненската маса. Агнешкият комплект, две връзки пресен чесън, две връзки пресен лук, две връзки киселец, връзка лобода, връзка лапад, две връзки левурда (див чесън), една голяма връзка спанак, магданоз, джоджен, ориз, червен и черен пипер.

Слагам агнешкият комплект да се вари в подсолена вода и се захващам да почистя зелениите. Махам дръжките на киселеца (не е такъв, какъвто аз бих се набрала, но нейсе), дръжките на лапада и лободата също се изхвърлят.   Бирата няма нищо общо с рецептата – случайно е попаднала там.

Всичко вече е измито и е готово за рязане. Крехките листенца на левурдата и спанака оставям с дръжките – много са вкусни.

След около час упорито рязане – ето крайния резултат. Във чашата съм накиснала шепа стафиди, а в купичката е измитият ориз.

В олио задушавам пресния лук и чесън. Когато поомекнат, прибавям нарязаното на ситно месо.

След това по ред – лапада (бъркам, сместа да го поеме и той да се задуши), киселеца (пак бъркане – той почти се стопява след минути),  лободата, спанака и левурдата слагам почти едновременно. Следва ново бъркане за да се задушат.

Идва ред на ориза, червения и черния пипер. Разбъркване и заливане с малко от бульона. При непрекъснато бъркане ориза поема бульона, зелениите вече са задушени. Сега е момента сместа да се посоли.

Прибавям магданоза и джоджена.

Изсипвам сместа в тавата и заливам с прецедения бульон.  Тавата намествам във фурната и си сипвам бира. Време е за кратка почивка.

След около час ориза е поел бульона и ястието е почти готово. Заливам го със заливка приготвена от три яйца, две кофички кисело мляко, сол и черен пипер.

Ами това е … Готова съм. Поднася се с кисело мляко, прясна салата и люта чушка.

Добър апетит 🙂

Вижте още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.