Архив

Това лято ми предостави няколко възможности за пътувания с приятели.  Покрай „сериозните“ кадри не можех да пропусна заснемането и на незабележимите за нашите „заети с велики дела“ мозъци, мили, родни, прекрасни   пейзажи. Наясно съм, че в този момент губя тийнеджърската аудитория завинаги ..,   но не мога де се примиря с факта, че Нашите деца загубиха връзка със земята и хванаха някого за шлифера …Те все по рядко поглеждат към облаците в небето или към залязващото слънце. Не виждат падащите звезди и не чуват ромона на реката.

В тази статия аз искам да им  покажа мъничка частица от това, което аз  все още виждам около себе си.

Месец май е – пътуваме към Клисура и по пътя се натъкваме на тази гледка.

Встрани сме от магистралата. Бившите, забравени вече пътчета не са за пренебрегване.  Зелено, червено, лилаво – цветята са изплели китна, равнинна черга от цветове.

лятна черга

След седмица е време за розобер. Една от националните ни гордости по соц времето беше розовото масло.  Струваше ми се като някаква даденост – е, какво толкова едно мускалче …  Преди две години разбрах какво означава розобер наистина. И честно да Ви кажа много ми хареса.  С удоволствие бих го повторила.

рози

Няма такова друго усещане като да вдъхнеш аромата на розите по изгрев

розобер

и да изсипеш пълния чувал с розов цвят в розоварната. Да усетиш пробуждането на пчелите и катрана от цветовете да полепне по пръстите ти,  и да се просмуче в порите ти.

розоварна

Две седмици по -късно – целта ни е авиошоуто в Пловдив.  Е,  не мога да пропусна натежалите житни класове , леко полюшвани от  бриза.

житна нива

Летящото насекомо, небрежно влязло в кадъра

пшенична нива и пчела

и сякаш случайно промъкналата се в пшеничната нива редичка слънчогледи.

нива, слънчогледи

Като споменах слънчогледите, та се сетих – замисляли ли сте се някога – абе защо аджеба са ги кръстили така ? Ми навсякъде пише, че те постоянно гледат към слънцето.

Ноо … не мога да се съглася напълно с това заключение. В Ломският край обикновенно правилото се потвърждава ……

обаче в Пловдивско – ми винаги са с гръб към слънцето ? А сега де ?

Другият летен хит е лавандулата – мечта на всеки фотограф. Безкрайните лилави полета, строени в правилни редици, снимани по залез – ееех мечти …

Та попаднах и аз в едно такова поле, и не само бях там ами беше и залезно време …

лавандула

Ами ако щете вярвайте – изгубих и ума и дума … Толкова бях мечтала за такова място в такова време, а сега не знаех какво да правя.  Всичките мечтани кадри се въртяха в главата ми, но не знаех къде да застана и как да снимам. Бях опиянена от аромата и красотата на момента.

Единственото, което ми хрумна бе – да направя снимка с фиша

и да се порадвам на уханните лилави цветчета. Позволих си да откъсна няколко стръка, които и до сега красят стаята ми и я покриват с мекия си лавандулов аромат.

лавандула

Аз продължавам да пътувам – къде по работа, къде за снимки с приятели.  Ожънаха лавандулата, слънчогледите прецъфтяха,  житото е прибрано в силозите (едно време им казваха хамбари ;)) Уж е някак скучно и няма какво да се снима.

Но Природата за пореден път ме опровергава :)

Попадам на тази гледка. Прясно окосена нива, цялата покрита с току що излезли от трактора бали сено.

бали сено

Вие бихте ли профучали без да спрете ? Аз – не.

бали сено

Последен кадър … и напред към новите изненади на Майката  Природа и нейните неизброими красоти.

бали сено

Ако искате да видите снимките в по – голям размер идете тук ;) Благодаря Ви, че се отбихте :)

Ако тази статия Ви харесва, може би ще искате да прочетете и тези:

8 коментара по Цветовете на лятото

Page 1 of 11
 • Цветовете на лятото са може би едни от най – красивите както и на пролетта която тепърва се раззеленява и всичко започва да оживява.През лятото вече всичко е живо и пъстро, дали цветята, дали самите дървета и гори, красивото синъо небе което допълва целият този колоритен цвят.Статията ви е много приятна и с тези снимки вече започнах да си мечтая да идва лятото.Много успокояващо действа когато си сред полята и наблюдаваш някоя далечна точка, а лекият ветрец подухва косите ти.И със сигурност не бих пропуснала и аз бих спряла , за да видя всичко това и тази слама…

 • Парфюми каза:

  Снимките са страхотни. Невероятна красота.

 • Слънчогледите са разкошни, все едно слънцето ти се усмихва.

 • Разкошни поляни с цветя и растения.Действат много успокояващо.

 • Хубаво е да имаш възможността да пътуваш с приятели.Това са едни от най0хубави преживявания.Хем отиваш да видиш нещо ново, хем си с любимите си хора и можеш да споделиш всичко видяно и почувствано с тях.Направила си прекрасни снимки.Имаме страхотна природа.Поздравления, че си успяла да хванеш и заснемеш всички мечтани моменти.Снимката където едно насекомо е небрежно влезнало в кадър много ми хареса.Имала си късмет да хванеш и такъв летящ момент.Макар и малко придава някакъв живот на фотографията.Пожелавам ти още много незабравими пътувания,които да запечаташ със снимки.

 • страхотни снимки, направо нямам думи, мерси че ги споделихте тук с всички нас, поздрави и до скоро

 • Светлана Тончева каза:

  Галче, невероятна си! Къде ги намираш тези красоти?! Прекрасни снимки съчетани с увлекателни пътеписи! БРАВО! Продължавай да радваш хората!

 • Отново представено по чуден начин, присъщ за фотограф с писателски умения :). Отнесох се в цветовете на залеза. И аз ще снимам някой ден лавандулово поле, но трябва да съм по край където има. В нашия няма. Поздрави.

Page 1 of 11

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

BulgarianEnglishFrenchGermanItalianRussianSpanish

Свържете се с мен :)

Facebook