2010 през моят обектив

Още една година е на път да затвори последната страница на календара. Ще останат спомените и разбира се снимките.  Време е за обобщение.

ЯНУАРИ

Посрещнах Новата година на Копитото, заобиколена от млади хора, станали на крака и пеещи химна на България … На 02.01.2010  с надежда да снимам снежни Белоградчишките скали тръгнах към Стара планина.  Снегът не оправда очакванията ми – имаше го, но само на Петрохан.

Долу в равнината времето беше топло и нямаше нито една снежинка.

Две седмици по-късно пътя ме отведе до връх Шипка .  На живо разбрах как са се чувствали опълченците в онази далечна зима.

На връщане минах и покрай  язовир Копринка.

ФЕВРУАРИ

Неуспешен опит да покоря екопътека „Каньонът на водопадите“ .

С приятели си спретнахме фотопленум . Наехме една къща в с. Косово. Правихме нощни снимки и обиколихме околността.

На Тодоров ден отново бяхме заедно

и снимахме кушиите в село Ракитово и махалите около Аврамови колиби.

МАРТ

Искърското дефиле през фишай.

АПРИЛ

Еднодневна разходка до езерото Керкини, много емоции, нови приятели и хубави спомени.

МАЙ

За втори път през тази година отидох на Трънското ждрело.  И за втори път валя проливен дъжд, придружен с бурен вятър и суграшица.

ЮНИ

Нов пленум с Фотобандата. По принцип се стараем да ходим някъде всеки месец – но не винаги успяваме. Този път всички са на линия с конкретна цел – да намерим „потопената къща“ на язовир Широка поляна.

София ни изпрати с дъжд, а Беглика ни посрещна със слънце и отрупани с цветя поляни. Плетохме венци, брахме гъби, радвахме се на красивата природа … Заснех отражение на звездното небе във водите на язовира.

На Петров ден снимах традиционният събор в село Равногор.   Заредих жизнените батерии  с  положителната енергия на това място.  Заснех и няколко видеоклипа за да можете и Вие да усетите атмосферата.

ЮЛИ

Юли премина под знака на благотворителността. Участвах в трите фотоателиета за набиране на средства в помощ на Ели. Тя все още се бори с коварната болест и всеки може да помогне, като

изпрати дарителски смс с текст „DMS ELENA“ на Единен дарителски номер 17777 (за абонати на GLOBUL, VIVAVOM и M-tel). Цената на един смс е 1,20 с ДДС.

АВГУСТ

Както всяка година по това време, Земята наближава най-гъстата част на облак от космически частици и в нощите на 11 срещу 12 и особено – на 12 срещу 13 август беше максимумът на метеорния поток Персеиди.

В края на месеца като на шега за пет минути се организирахме и пристигнахме в Триград.

Направихме екстремен офроуд преход през Чаирите, Пияната гора и село Чамла.  За пръв път в живота си опитах кутмач.

СЕПТЕМВРИ

Най-после отпуск …   Фотоваканция – срещнах  стари приятели, запознах се с нови хора. Обикаляхме из Странджа, снимах меандрите на Велека от Петрова нива,  бурното море , поморийските солници от въздуха.

Спечелих златна корона в категория „Пейзаж“  и наистина бях радостна защото от години не е имало толкова безпристрастно и авторитетно жури на този конкурс.

Очакваше ме поредният одавна уговорен пленер, но преди това имах пет свободни дни и с радост се гмурнах в Родопите.

Обиколих любимите места, открих и нови в които се влюбих. Одавнашната ми мечта да видя Агушевите конаци най-после се осъществи.

Стигнах до границата и няколко дни след това успешно акостирах на язовир  Беглика.  Очакваха ме чудни изгреви и първите есенни мъгли над язовира.

ОКТОМВРИ

Есента тази година беше много кратка и ураганните ветрове я отвяха още преди да е настъпила. Случайно разбрах, че заради ремонт на съоръжение язовир Кърджали е източен.  Това не биваше да се пропуска. Тръгнах в два часа през ноща, срещнахме се с колегите от Пазарджик и Пловдив и на изгрев бяхме в с. Сухово.

На следващият ден стигнахме там където пътят свърши … или по-точно отзовахме се в село Русалско.

Пред очите ни се разкри спираща дъха панорама.

Синоптиците обещаваха застудяване и трябваше да се използва всяка възможност за снимане.  Следващият уикенд беше ред на Владайската река

А в края на месеца работа ме отведе в Смолян и с. Гълъбово.

НОЕМВРИ

Отново среща с приятелите и фототерапия. Започна се с утринни мъгли над с. Костандово

Слънцето изгря и продължихме обиколкота в с. Грашево

и с. Мечо корито

След офроуд преход през Родопите фотопленума завърши с нощни снимки на с. Кръстава

и с обща снимка на моите приятели

ДЕКЕМВРИ

За съжаление така и не сколасах да се отдам на хобито си … през този месец.

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ, ЕДНА МИРНА И ПОЛЗОТВОРНА НОВА ГОДИНА ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ ПОПАДНАЛИ ТУК 🙂

Вижте още

2 thoughts on “2010 през моят обектив

  1. За мен беше истинско удоволствие! Всъщност, сайта ти е прекрасен, Галя!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.