Архив

Морските плажове опустяха, заминаха си и последните участници във Фотоваканция 2010.  Имам още няколко свободни дни и тръгвам към Родопите.

Пътят  Приморско-Елхово ме кара да се чудя къде съм попаднала. То не бяха дупки, то не беше чудо – това не е път …  Добре, че по едно време се появи още един заблуден представител на шофьорското съсловие, който каза че в един момент този ад свършва и пътя става по-добър.

Всякакво желание за снимки одавна се е изпарило – умората си казва думата. Спирам само за да регистрирам залеза на Каменните гъби.

Пристигам в Кърджали и естествено първата ми работа е да се загубя. Добри хора ме упътват и благополучно стигам до с. Енчец, наемам стая в първият хотел и лягам. Рано на следващата сутрин вече съм на път – още веднъж се губя, но най-после съм на правилното отклонение и се радвам на красотите по пътя Кърджали-Смолян. Красиво оформени купи сено привличат погледа ми и натискам спирачката.

Словохотливата стопанка ми разрешава да вляза в градината,

а когато се разделяме с пожелания за здраве – подкарва животните на паша.

По залез съм в село Гълъбово. Няма как да го пропусна …

Последните слънчеви лъчи галят любимите ми каменни къщи, лястовичките се събират за да тръгнат по дългият си път на юг, а грижливите стопани вече са готови с прехраната на животните през зимата.

На следващия ден – в село Баните, а от там с приятели на разходка наоколо. В далечината е Давидково, а над него -връх Свобода.

Близо до Баните се намира Пергелите – село за което чух за първи път.  Стръмният път минава покрай просторни родопски поляни.

Слънчевите лъчи и маранята правят снагата на планината мистично красива.

Както и много други селца наоколо Пергелите е почти обезлюдено, но пък много от къщите са запазени.

Приятелите ми разказват, че предприемчиви Софиянци са изкупили повечето  и даже са възстановили някои от тях.

Нов ден и нова посока … Покрай село Момчиловци

и старите мостчета

– напред към        

Ако тази статия Ви харесва, може би ще искате да прочетете и тези:

4 коментара по От Кърджали до Могилица

Page 1 of 11
  • Страхотни снимки и природа! Преди две седмици ходихме с жена ми до Дяволския мост, но през екопътеката от с. Гълъбово до моста. оставихме колата накрая на с. Гълъбово, в началота на екопътеката. Прехода е доста по-красив и труден отколкото през Ардино, особено навръщане! Твоите снимки ме върнаха отново на тези приказни места! Благодаря и успехи от сърце !

  • С каза:

    Смаяна съм!!! Нямам думи невероятни снимки :smile:

  • Algaivel каза:

    Благодаря Ви Мария :)

  • мария каза:

    :shock: НЕМОГА ДА СЕ СПРА ДА ГИ ГЛЕДАМ :razz:

Page 1 of 11

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

BulgarianEnglishFrenchGermanItalianRussianSpanish

Свържете се с мен :)

Facebook